Scope

Welcome
18.04.2005
Scope
SpacerMatrix-w190.gif

A gyártók környezeti felelőssége jó lehetőség a terméktervezés mellett a piaci pozíció javítására is. A kérdés ötletes és sikeres megközelítésére láthatunk példákat

A környezettudatos tervezés előadássorozat

elektromos és elektronikai szektorban tevékenykedő kis- és középvállalkozások számára szervezett előadásán


Az egész Európát átfogó előadássorozat bemutatja a vonatkozó jogszabályokat, a beszállítói hálózat környezeti hatását csökkentő stratégiákat és a vonatkozó környezeti menedzsment feladatokat. Figyelem: a környezeti hatások a cégek költségeire is erősen hatnak! Szerezzen előnyöket a környezettudatos tervezés megfelelő alkalmazásával!Az európai gazdaság gerincét az innovatív kis- és középvállalkozások alkotják. A dinamikusan fejlődő elektronikai ipar környezeti és gazdasági teljesítményére gyakorolt hatásuk kiemelt fontosságú.

Az új európai szabályozás kihívásokat és lehetőségeket egyaránt tartalmaz a cégek számára. Az energiát fogyasztó termékekről szóló kapcsolódó Európai Uniós direktíva várhatóan 2006-ban lép érvénybe."Környezettudatosság + Gazdaságosság = Öko-design" a környezeti szempontokat is figyelembe vevő tervezés képlete. Az Öko-design a környezeti elemek és követelmények folyamatos figyelembevételét jelenti a tervezési folyamat során. Ennek eredményeképpen a termék környezeti hatása, annak teljes életciklusa során csökken.

A termékek életciklusát megfigyelve számos potenciális gazdasági és környezeti fejlesztési lehetőséget találhatunk, beleértve a gyártás és a használat fázisát ugyanúgy, mint az életciklus végét jelentő hasznosítást:

  • Energiahatékonyság
  • Toxikus anyagok, tiltott alkotók
  • Termékek és/vagy alkatrészek újrahasználata, hasznosítása
A terméktervezés során történő optimalizálással a termékek környezeti hatásai jelentősen csökkenthetők. Ez az optimalizálás nem csak a környezet védelmét segíti elő, de egyúttal a költségek csökkentését, a hatékonyság növelését, a versenyképesség javulását is eredményezheti.A Fraunhofer Institute for Reliability and Microin-tegration (IZM) és partnerei (hazai partner a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvány) 28 előadásból álló sorozat keretében ismertetik a témát az Európai Unió megbízásából a Tagállamokban. Az előadások 2005. áprilisa és szeptembere között 20 országban kerülnek megrendezésre. Az előadások kifejezetten az elektronikai iparágban működő kis- és középvállalkozásokat célozzák meg.